Main menu

 

Káva bez kofeínu? Áno či nie?

11th jan 2018

Zbožňujete kávu, ale nerobí vám dobre jej kofeínové zloženie? A tak pre mnohých milovníkov kávy, ktorí ju pijú radi, ale chceli by nejakú jej zdravšiu verziu, je tu káva bez kofeínu. Kávu bez kofeínu rady volia aj tehotné alebo dojčiace mamičky. Ale je možné, že so stratou kofeínu prídeme aj o jej plnú chuť. A je táto verzia skutočne zdravšia? Čo sa len za takouto kávou skrýva? Prečítajte si v článku.

Ako sa vyrába káva bez kofeínu?

Kofeín má predsa len na ľudský organizmus vplyv, dokáže ho povzbudiť, ale v prílišných dávkach môže byť aj zdraviu škodlivý. Preto už niektorí ľudia radšej volia bezkofeínovú kávu. Bezkofeínová káva je jednoducho káva, z ktorej boli kofeínové zložky odstránené chemickým procesom. Ale aj tak môže v zrnkách kávy zostať nejaké menšie percento kofeínu. Kofeín sa z kávy dostáva dvojaký spôsobom.

Prvou metódou odstránenia kofeínu je tzv. európsky proces, kedy sa káva zbaví kofeínu pomocou chemického procesu. Káva sa namáča vo vode a následne sa omýva v metylénchloride. Táto látka absorbuje z kávy kofeín. Takto opláchnutá káva sa ďalej umyje vodou a suší sa. Tento spôsob odstraňovania kofeínu je celkom bežný, pretože káva po vylúhovaní nestráca svoju chuť ani arómu.

Druhým spôsobom je tzv. švajčiarsky proces, v ktorom neprebieha žiadna chemická reakcia. Kofeín sa odstraňuje pomocou horúcej vody a pary. Proces začína máčaním kávy v horúcej vode a vylúhovaním kofeínu. Kofeín sa následne z roztoku odstráni pomocou filtrov. Následne sa káva opäť máča do roztoku bez kofeínu a zrná chuť znova nasávajú. Potom sa kávové zrná nasušia a zašlú do pražiarne. V tomto procese sa však z kávy odstraňuje viac než len kofeín, ale tiež napríklad aróma. Tento proces je na jednu stranu šetrnejší, ale na druhú stranu odstraňuje z kávových zŕn dôležité látky.

Je káva bez kofeínu zdravšia?

Záleží na tom, ako metabolizujete kofeín, podľa toho sa odvíja aj tolerancia kofeínu a vplyv na naše telo. Keď prehliadneme máčanie kávy bez kofeínu v chemikáliách, je pre vaše zdravie priaznivá práve tým, že neobsahuje kofeín. Bezkofeínové kávy neovplyvňujú chemickú látku, zvanú adenozín, ktorá ovplyvňuje nervový systém a má vplyv na bdelý stav a spánok.

Ak si teda doprajete radi kávu pre jej jedinečnú chuť a arómu a viete, že vás v konzumácii kávy nič neobmedzuje, doprajte si mletú či zrnkovú kávu s kofeínom. Vyberajte kávu kvalitnú a užívajte si ju len v primeranom množstve.

S prianím krásneho dňa
www.mimulo.sk
Mgr. Daniela Fruhwirtová-Hradská

Mohlo by Vás tiež zaujímať

Pridaj komentár

CzechSlovakia